Blog

Jaren geleden stopte mijn moeder met het verzorgen van haar yogalessen. Ze kwam met het, voor haar, logische idee dat ik al haar yogagroepen wel kon overnemen. “Jij kan dat wel”, waren haar woorden. Zij zag dat maar ik zag het niet. Stel je nou eens voor dat ze mij voor het blok had gezet, dat ze mij zo voor de leeuwen had gegooid, wat was er dan van mij geworden? Nee, ik deed het op mijn eigen manier en startte een half jaar later aan de opleiding tot yogadocent om het vak te gaan leren. Vanmorgen besprak ik zo eens even ‘de loop der tijd’ met mijn partner. Het hele proces ‘yogadocent worden’ passeerde de revue. Wat een proces was dat, al met al! De voorzichtige eerste stapjes, de tranen, het enthousiasme, kleine oefengroepjes, weerstand, verzet, pijn en nog meer tranen, lessen vervangen en voor het eerst voor een grote groep zitten als docent, de overname van de yogaschool, examen doen en slagen, heel veel lessen verzorgen, willen stoppen en toch weer door. Ik voel een traantje van plezier en ontroering opkomen, wat een leerweg was me dat. En nu sta ik dan eindelijk wat steviger op de poten! Mij had je niet voor de leeuwen moeten gooien en ook niet voor het blok moeten zetten want dat had averechts gewerkt..ik was zeker gestopt! Net na afloop van dit leuke gesprek met mijn partner krijg ik een telefoontje van een yogi. Ze belt me met de volgende boodschap:”Voor jou is het allemaal heel makkelijk maar ik voel dat het nog gevoelig ligt en dat ik er niet makkelijk over kan praten, dat het nog vers is en dat het gevoelig ligt. Ik begrijp dit. Zo is het dus nu op dit moment, het klopt, voor mij is het allemaal zo makkelijk te begrijpen, het is helder en klaar als een klontje. Vaak vind ik het moeilijk om af te stemmen op de ontvanger en in te schatten wat ik wel en niet mag zeggen en benoemen (laat staan dat ik er grapjes over maak!). En zo sta ik als docent nu weer helemaal aan een nieuw begin van leren. Geen antwoorden geven maar vragen stellen en heel goed leren luisteren want dat vinden mensen fijn en daardoor voelen mensen zich veilig en geborgen. Niet alleen mensen trouwens maar ook het lichaam zit daar met smart op te wachten. Wij vragen zoveel van het lichaam en weigeren te luisteren naar de antwoorden. Het lichaam weet namelijk alle antwoorden op alle vragen en is de wijsheid zelf, we hoeven gewoon alleen maar te leren luisteren naar dit lichaam om veel wijzer te worden. Het lichaam, als tas van de ziel, boek zonder woorden, vertelt alleen maar over de weg terug naar het levenslicht. We hoeven alleen maar te leren de taal van het voelen te spreken. In mijn lessen is dat ook waar ik op navigeer; voelen en ervaren, leren en wijzer worden, groeien, beleven, doorleven en genieten. Vooral dat laatste is mijn drijfveer.

Je gelukkig voelen.

Afgelopen week had ik een mooi gesprek met een dierbare vriendin. Tijdens het gesprek kwam steeds opnieuw naar voren hoezeer de geest in staat is om telkens benzine te zoeken om het vuur van zijn/haar waarheid weer op te laaien, het vuur van zijn/haar geloof en de overtuigingen. Het is een soort verslaving, onbewust en soms zelfs bewust, laat de geest weer zoeken naar hout om op het vuur te gooien. Voor je het weet laaien de emoties weer op en zodra je er met de volle aandacht deel van bent geworden en er geen afstand meer van te lijken kunnen nemen dan geef je het ook nog lucht (waar je aandacht is daar volgt de adem) en wordt reëel ervaren wat begonnen is als een gedachte (ontstaan uit het niets en dus niets). je maakt het helemaal echt, de geest maakt het echt.

Indien bekend is in je omgeving (en ook dit gaat soms onbewust!) dat jij als mens gevoelig bent voor verlangen naar brandstoffen zodat de geest je op het gebaande pad zal kunnen houden, dan loop je ook nog eens het risico slachtoffer te worden van manipulatie technieken van je omgeving. Als jij heetgebakerd bent dan lijkt de ander slachtoffer te zijn van jouw ‘heetgebakerd zijn’ en wast hij/zij de eigen handen (die de brandstof steeds opnieuw aanreiken) in onschuld. Soms dient het de ander om dit spel te spelen! Zo voedt niet alleen de geest de verslaving maar wordt deze ook nog eens in beeld gezet door de omgeving. Daar kun je aardig opgebrand van raken, van al die, naar het lijkt ware echte dingen, die eigenlijk ontstaan zijn uit gedachten (ontstaan vanuit het niets en dus niets) van jou of van een ander.

Kortom: vuur van de mind wil hout (de emotie in stand houden) en lucht (de emotie reëel maken).

Wat kreeg ik weer een mooi cadeau toen ik gister een mooi artikel onder ogen kreeg dat eigenlijk de tools weer gaf om praktisch mee te werken in het dagelijks leven. Ik draag het daarom ook graag weer over.

Matthieu Ricard, die het Parijse intellectuele leven 40 jaar geleden de rug toekeerde en verhuisde naar India om het boeddhisme te bestuderen. Hij is nu iemand die leeft dicht bij van de Dalai Lama, gerespecteerd als westerse godsdienstwetenschapper.

Zijn tips voor meditatie.

1. Stel je de geest voor als een spiegel. Beelden kunnen worden gereflecteerd in een glas maar geen van de beelden blijft. Gebruik deze techniek van de spiegel ook maar voor je gedachten, laat ze passeren, zie ze, maar laat ze ook weer gaan zoals ze kwamen, uit het niets.

2. het is niet mogelijk om gedachten te stoppen maar het centrum van je aandacht leggen in de adem en het geluid van de adem die binnenstroomt en weer naar buiten gaat dat kalmeert wel de geest, geeft helderheid in de geest. Controle krijgen over de geest gaat niet over het verminderen van vrijheid maar gaat over dat je niet de slaaf bent van gedachten. Het verleggen van je aandacht, in dit geval, gaat meer over leiding nemen over je schip als drijven in je boot en overgeleverd zijn aan de stroom van je gedachten.

3. Ben mindful – geef aandacht aan het meereizen met je adem en merk je dat gedachten je naar andere oorden brengen, breng dan het centrum van je aandacht weer terug naar de adem. Dit is wat ze bedoelen met mindfulness. Mindful zijn kun je ook toepassen op andere sensaties, bijvoorbeeld door te voelen of door aandacht te besteden aan de zintuigen. Het brengt je in het nu. Aanwezig zijn in het nu is meer aan te raden dan overgeleverd rond te drijven in de wereld van de gedachten over toen en straks.

4. Zodra je hier een beetje in beoefend raakt dan kun je verdiepen door kwaliteiten te cultiveren als vriendelijkheid of het leren voelen en omgaan met de energie van verschillende emoties. Iedereen voelt bij glimpen het gevoel van onvoorwaardelijke liefde maar meestal duurt het niet langer dan 15 seconden maar het is mogelijk vast te houden aan dit voelen van liefde door de meditatie techniek vaak te oefenen. Als je voelt dat het steeds vager voelbaar is dan kun je bewust doen herleven.

5. Net als bij het spelen van de piano , het beoefenen van het gevoel gedurende 20 minuten heeft een veel grotere impact dan het beoefenen van 20 seconden.

6. maak gebruik van meditatie om wat ruimte te winnen van negatieve emoties. Je kunt kijken naar een ervaring als een vuur dat brandt . Als je je bewust bent van de woede, dan ben je niet boos maar ben je bewust van je boosheid. Zich bewust zijn van angst is niet angstig zijn maar bewust zijn van angst. Door bewust te zijn van deze emoties, afstand te nemen en er naar kijken maar het niet zijn, gooi je niet meer olie op het vuur en zal de haard uiteindelijk doven. Doordat je er wel met je aandacht bent, volgt de adem naar dit gebied. Je geeft er lucht aan waardoor het nog sneller zal opbranden.
7. Herhaling reduceert spanningen en zorgt voor meer welzijn en het verandert de hersenen. Meditatie van twintig minuten geeft je een middel om te dealen met alles wat in de andere 23 uur en 40 minuten gebeurt.

Probeer oprecht te controleren , te onderzoeken,
Om in eigen ervaring te ontrafelen – het mechanisme van geluk en lijden.
Dit is de wetenschap van de geest.

Natuurlijk antibioticum

De basisformule van deze krachtige tonic dateert uit het middeleeuwse Europa, dat wil zeggen, uit de tijd toen de mensen leden onder allerlei ziekten en epidemieën.
Deze reinigende tonic is eigenlijk een natuuurlijk antibioticum dat gram-positieve en gram-negatieve bacteriën doodt. Het heeft ook een krachtige antivirale en antischimmel formule, verbetert de bloedcirculatie en lymfestroom in alle delen van het lichaam. Deze plantaardige remedie is de beste keuze voor de strijd tegen candida.
Deze tonic heeft veel mensen geholpen om vele virale, bacteriële, parasitaire en schimmelinfecties te genezen.
Het kan vele chronische aandoeningen en ziekten genezen. Het zuivert het bloed. Deze formule heeft miljoenen mensen geholpen door de eeuwen heen om de meest dodelijke ziekten te bestrijden. Het geheim zit in de krachtige combinatie van hoogwaardige natuurlijke en verse ingrediënten!
Kortom, deze tonic is effectief bij de behandeling van alle ziekten, het versterkt het immuunsysteem, fungeert als antiviraal, antibacterieel, antischimmel en antiparasitaire geneesmiddel en is hier zeer succesvol in. Het helpt bij de meest ernstige infecties.
Het recept
U zult wellicht handschoenen willen dragen tijdens de voorbereiding, in het bijzonder bij het hanteren van hete pepers, omdat het moeilijk is de tintelingen uit handen te krijgen! Wees voorzichtig, de geur is erg sterk, en kan de sinussen direct stimuleren.
Ingrediënten:
– 700 ml appelazijn (altijd biologisch gebruiken)
– ¼ kopje fijngesneden knoflook
– ¼ kopje fijngesneden ui
– 2 verse pepers, de heetste je kunt vinden (wees voorzichtig met het reinigen – handschoenen dragen !!!)
– ¼ kopje geraspte gember
– 2 el geraspte mierikswortel
– 2 eetlepels kurkuma poeder of 2 stuks van kurkumawortel
voorbereiding:
1. Combineer alle ingrediënten in een kom, behalve de azijn.
2. Plaats het mengsel in een weckpot.
3. Giet er een beetje appelazijn bij en vul het tot de top. Het beste is wanneer 2/3 van de pot uit droge ingrediënten bestaat, en de rest is gevuld met azijn.
5. Goed sluiten en schudden.
6. Houd de pot op een koele en droge plaats voor 2 weken.
7. Meerdere keren per dag goed schudden.
8. Na 14 dagen, het mengsel goed uitpersen en zeef de vloeistof of tonic door een plastic zeef.
9. Voor betere resultaten doe er een gaasje overheen.
10. De massa goed uitknijpen zodat de tonic eruit vrij komt.
11. Gebruik de rest van het droge mengsel bij het koken.
Uw tonic is klaar voor gebruik. U hoeft deze niet in uw koelkast te bewaren. Het zal lang goed blijven.
Extra Tip: U kunt het ook gebruiken in de keuken, meng het met wat olijfolie en gebruik het als een salade dressing of in uw stoofschotels.
dosering:
Let op: De smaak is erg sterk en scherp!

Extra Tips:

Eet een schijfje sinaasappel, citroen of limoen nadat u de tonic heeft genomen om het brandende gevoel te verlichten.
Gorgelen en doorslikken.
Verdun het niet in het water omdat het het effect dan zal verminderen.
Neem 1 eetlepel elke dag om het immuunsysteem te versterken en te vechten tegen verkoudheid.
Verhoog de hoeveelheid elke dag tot u een dosis van 1 klein glas per dag (ter grootte van een likeur glas) heeft bereikt.
Als je strijd tegen een meer ernstige ziekte of infectie, neem 1 eetlepel van de tonic 5-6 keer per dag.
Het is veilig voor zwangere vrouwen en kinderen (gebruik kleine doses!), omdat de ingrediënten allemaal natuurlijk zijn en geen giftige stoffen bevatten.
Voordelen voor de gezondheid

Knoflook is een sterk antibioticum met een breed scala van voordelen voor de gezondheid. In tegenstelling tot chemische antibiotica die miljoenen vriendelijke bacteriën te doden die je lichaam wel nodig heeft, het enige doel is bacteriën en micro-organismen. Knoflook stimuleert en verhoogt het niveau van gezonde bacteriën. Het is een krachtig antischimmelmiddel en vernietigt elk antigeen, ziekteverwekker, en schadelijke ziekteverwekkende micro-organismen.

Ui dichtste verwant aan knoflook en heeft een soortgelijke maar mildere actie. Samen creëren ze een sterk duo.

Mierikswortel is een krachtig kruid, efficiënt voor sinussen en longen. Het opent sinus kanalen en verbetert de bloedsomloop, waar verkoudheid en griep meestal beginnen, de meeste artsen zijn het hierover eens.

Gember heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en het is een sterke circulatie stimulans.

Chili pepers zijn de meest krachtige circulatie stimulatoren. Ze sturen hun antibiotische eigenschappen waar dit het meest nodig is om ziekte(s) te bevechten.

Kurkuma is de meest perfecte specerij, reinigt infecties en vermindert de ontsteking. Blokkeerd de ontwikkeling van kanker, en voorkomt dementie. Het is vooral handig voor mensen die worstelen met pijn in de gewrichten.

Appelazijn – er moet iets heel gezond zijn aan het gebruik van appelazijn, omdat de vader van de geneeskunde, Hippocrates, al appelazijn gebruikte rond 400 voor Christus vanwege haar gezonde eigenschappen. Er wordt gezegd dat hij slechts twee remedies gebruikte: honing en appelazijn.
Apple cider azijn is gemaakt van verse en rijpe appelen die later worden gefermenteerd en door een streng proces gaan om het eindproduct te geven. Appelazijn bevat pectine, een vezel die slechte cholesterol vermindert en reguleert de bloeddruk.
Medische deskundigen zijn het erover eens dat mensen meer calcium nodig hebben als ze oud worden. Azijn helpt bij de extractie van calcium uit de voeding waarmee het wordt gemengd, wat helpt bij het proces om botsterkte te behouden. Kalium tekort veroorzaakt een verscheidenheid aan problemen, waaronder haaruitval, broze nagels en tanden, sinusitis, en een loopneus.
Apple cider azijn is rijk aan kalium. Studies hebben aangetoond dat kalium-deficiëntie resulteert in een trage groei. Al deze problemen kunnen worden vermeden als u appelazijn regelmatig gebruikt. Kalium verwijdert ook giftige afvalstoffen uit het lichaam.
Bèta-caroteen voorkomt schade veroorzaakt door vrije radicalen, en zorgt ervoor dat de huid stevig en jong blijft. Appelazijn is goed voor degenen die willen afvallen.
Het breekt vetten af wat een natuurlijk gewichtsverlies proces ondersteunt. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Dit zuur lost urinezuur afzettingen die zich vormen rond de gewrichten op, en verlicht daarmee pijn in de gewrichten. Opgelost urinezuur wordt later verwijderd uit het lichaam.
Er wordt aangenomen dat appelazijn nuttig is bij het behandelen van aandoeningen zoals constipatie, hoofdpijn, artritis, zwakke botten, indigestie, hoog cholesterolgehalte, diarree, eczeem, pijnlijke ogen, chronische vermoeidheid, milde voedselvergiftiging, haaruitval, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, en vele andere gezondheidsproblemen.

De tonic is de beste combinatie van elk van deze aandoeningen te bestrijden. Bescherm uw gezondheid met behulp van natuurlijke antibiotica!

Bronnen:

http://www.healthyfoodhouse.com
http://organichealth.co

Weerstand weg en weer wezenlijk zijn.

Afgelopen week kreeg ik midden in de nacht een spastische darm aanval. Zeer heftige pijnscheuten in de darm voelde ik. Het gebeurt mij vaker en meestal duurt het vijf tot tien minuten en daar na zakt het weer weg. Soms kan ik tijdens een aanval niet meer bewegen omdat het voelt alsof ik verscheur. Deze aanval was anders. Ik voelde dat mijn hand doof was. Ik trok mijn hand weg onder de buik vandaan. De hand was de oorzaak van de aanval, het had langere tijd tegen mijn darm gedrukt. Ik was niet bang, dit keer niet. Ik ging voelen, dook als het ware pijlsnel midden in de pijn. De pijn was weg en de darm weer zacht en ontspannen. Dit was een totaal nieuwe ervaring in mijn leven. Niet dralen en denken, to the point.

Het brengt mij tot de volgende oefening om allemaal eens te proberen.

Plaats de aandacht in het centrum van een pijn plek.
Neem waar hoe je er om heen draalt.
Dat dralen voelt als tasten aan een laag van spanning binnen in het lichaam, naar binnen getrokken spieren.

Plaats de aandacht in het centrum en ontdek de sensatie die je daar voelt en ervaart.
Geef jezelf de ruimte om deze energie te voelen en ervaren.
Vanuit aanwezigheid in deze ruimte verdwijnt verzet tegen de pijn per direct.
Vanuit aanwezig zijn daar is er alleen maar vrijheid en openheid, de energie van liefde.
Het centrum van pijn is liefde.
De pijn is gelijk weg.

De laag om de kern heen is de energie van angst, daar waar we maar dralen blijven.
Soms jaren en jaren.
Zodra je spanning voelt dan ben je met je al met aandacht in de energie van angst.
Angst is mentaal, angst is een hoofdzaak, een gedachte.
Spanning is angst overgeplaatst in het lichaam zodat het voelbaar is.

Het hoofd laat je denken dat jij je verzet tegen het voelen van een pijn.
Eigenlijk verzet jij je tegen het voelen van de kern van pijn en dat is liefde.
Eigenlijk verzet jij je en dat is de pijn en de spanning.
De laag van verzet is de werkelijke pijn en ook de reden dat je deze pijn ervaart.

Het geheim is dat zolang je blijft voelen, echt alleen maar voelen
Dan stopt het verzet vanzelf en kom je aan in de kern die liefde is.
Per direct is de pijn weg.

Stop met dralen in elke vorm, stop met draaien, dreutelen, teuten, treuzelen, aarzelen, talmen.
Stop met iets langzamer doen terwijl het sneller kan.
Kom, in plaats daarvan, direct naar de kern.
Alleen in de kern is er per direct de energie van liefde.
Daarbuiten is liefde onzuiverder door de invloed van angst.

Kortom
Ben nooit bang
Voel, voel, voel.

Vandaag heb ik mogen ervaren en voelen hoe het is door een ‘gevoel’ te gaan en hoe het voelt er voorbij te zijn.

1) Iemand heeft een mening over mij.
2) Ik verdedig mij.
3) Ik weet dat iemand mij probeert te veranderen.
4) Ik weet dat ik een afweer (muur) heb tegen deze verandering en die steekt de kop op.
5) Ik verbind mijn aandacht naar binnen, ik nader de plek waar ik de afweer (spanning) voel.
6) Ik voel, ik tast af, ik neem waar hoe ik wegtrek naar gedachten en ik zie hoe ik weer terugkeer naar de spanning. Ik verwacht niets, heb geen hoop, ik voel het zoals het nu is, ik wil niets en ik vind niets. Ik aanschouw.
7)Er zijn beelden, heel veel door elkaar heen, wijzende vingers die zeggen “Jij bent niet goed.” Ik neem waar hoe ik wegtrek naar gedachten en ik zie hoe ik weer terugkeer naar de spanning. Ik verwacht niets, heb geen hoop, ik voel het zoals het nu is, ik wil niets en ik vind niets. Ik aanschouw.
8) Ik hoor woorden in mij die ik ontvang: Heb je regelmatig moeten aanhoren dat je niet goed bent?” Er rolt een traan over mijn wang. Nog een traan. Ik voel het gebied waar mijn lever zit. Ik voel verkramping. Ik voel boosheid. Ik hoor woorden:”Waarom ben ik niet goed?”
9)Ik voel mijn middenrif verkrampen. Ik voel schokken op die plek net onder de onderste ribben. Ik hoor woorden:”Ik ben niet goed.” Het voelt alsof wie ik wezenlijk ben wordt afgeknepen van wie ik ben geworden. Er is een afstand tussen. Ik hoor woorden:”Wie ben ik geworden?”
10)Ik ga in de doffe pijn in mijn kuit. Beelden. De volgeplakte wezenlijke ik met op de huid rapporten, diploma’s, testuitslagen, ziekenhuisuitslagen, doktersuitslagen, uitkomsten van onderzoeken, CITO toets, eindgesprekken, wijzende vingers, blikken en blijken van onderwaardering.
11)Er rolt een traan over mijn wang. Ik ga in de pijn die ik voel in mijn middenrif. “Waarom ben ik niet goed zoals ik ben?” Ik blijf voelen. Het gevoel wordt duidelijker, te benoemen als kramp, pijn, het grijpt naar de keel. Het zakt traag weg.
12)Woorden. “Ik kijk naar mijzelf met andere ogen, ik kan mij werkelijk niet bedenken waarom ik niet goed zou zijn, wezenlijk, ver voordat er verwachtingen op mij werden geplakt en oordelen over mij werden gegeven waardoor ik ging proberen anders te worden met alle gevolgen van dien. En nu ik ogenschijnlijk anders ben geworden (goed, in de ogen van..) verdedig ik met huid en haar wie ik nu ben en dat ik goed ben zoals ik ben. Ik ben goed. Maar dat is de ‘ik’, ‘ik’ ben de verwachting/ voorspelling van anderen geworden.
Als ik ga onderzoeken en voelen dan is de deur open naar wezenlijk zijn en daar heb ik alleen maar prachtige gevoelens voor en er is een lach op mijn gezicht, ontroering voelbaar.
13)Ik ga opnieuw terug naar 1. Ik hoor de mening opnieuw. Ik hoor hoe een muur zegt:”Jij bent niet goed.” Ik kijk naar de muur en plots weet ik:”Je hebt geen idee hoeveel schade je aanricht, keer op keer, op de aardse mens die je als muur denkt te beschermen? Als muur tegen een ander zegt:”Jij bent niet goed”, dan zegt muur tegen de eigen wezenlijke mens:”Jij bent niet goed.” Je geeft jezelf een dreun, keer op keer. Het is muur (geworden persoonlijkheid) die dat doet. Het is maar een muur, het is geworden, het is niet echt. Achter die muur, zijn wij allen gelijk.Die achter de muur, zou nooit een mening hebben.

Namaste.