Do-in yoga

Wat is Do-in

Do-In (Yoga) is een oefenkunst gebaseerd op strekkingen, bewegingen, ontspanning en behandeling van alle meridianen (energie vaten) van het menselijk lichaam. Do-In is van oorsprong een oefensysteem dat als doel heeft de gezondheid te onderhouden. Do-In is met name nauw verbonden aan shiatsu en wordt regelmatig ‘zelf-shiatsu’ genoemd. Tijdens de lessen Do-In leer je eenvoudige oefeningen en technieken die erop gericht zijn om je lichaam te ontspannen en te versterken. Je krijgt richtlijnen om thuis verder te gaan met oefeningen, zodat je een blijvend effect kan creëren. Door middel van Do-In kun je jezelf wat meer bevrijden van stijfheid, pijn en eventuele andere klachten.

Kenmerkend voor de Do-in lessen is de afwisseling tussen meditatie, bewegen, concentratie oefeningen, zachte zelf massage, oefeningen met de adem als uitgangspunt.
 
Een Do-In les bestaat uit:

  • meridianen strekken en ontspannen
  • oefeningen gericht op ervaren van energie
  • oefeningen gericht op de ademhaling
  • drukpunt-oefeningen of zelfmassage

 

Verwijderen blokkades
Door het beoefenen van Do-In met de intentie om echt te voelen wat zich aandient volgt het bewustzijn van wat je hier en daar nog vasthoudt, wat zorgt voor fysieke en mentale stijfheid. Door bewustwording hiervan kun je spelenderwijs met de Do-In strekkingen de ruimte creëren die de blokkade nodig heeft om te kunnen oplossen.

Meridianen

Het begrip meridiaan wordt in de traditionele Chinese geneeskunst gebruikt. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen of vaten worden meridianen genoemd. In een gezond lichaam circuleert energie vrij door het lichaam. In een gezond lichaam is het vrijheid die verbinding (eenheid) mogelijk maakt.
 
Wat doet Do-in met de meridianen:
Do-in beoefening bevordert de vrije doorstroom van energie door de meridianen en werkt in op het energie systeem van het lichaam. In het doen van Do-in leer je deze energie doorstroom ook voelen en ervaren.
 
Do-in is meditatief. Do-in verbindt de aandacht met het lichaam. Waar de aandacht is, volgt de energie vanzelf. Derhalve brengt Do-in je in het moment, in het lichaam en in de eigen kracht(streek). Alle kracht komt van binnenuit en het ‘nu’ is het enige moment waarbinnen die kracht ervaarbaar is. In het doen van Do-in ontwikkelt je bewustzijn van het lichaam, bewustzijn van je (energetische) kracht, bewustzijn als je uit je (energetische) kracht bent. En de effectiviteit is de graadmeter voor waarheid, je gaat het ervaren.
 
Als je niks hebt met meridianen en de Chinese geneeskunst, met energie en energie voelen. Als het volgens jou allemaal kwakzalverij is. Lees dan het blok over het verruimen van je blik.

Blik verruimen

De wereld is wat jij denkt dat het is. Door je denken te veranderen verandert de wereld die jij ervaart. Is je wereld prima zoals je het ervaart, laat die wereld dan mooi zoals die wereld is. Ervaar je echter regelmatig een minder aangenaam gevoel? Je denken kun je alleen maar veranderen door nieuwe ervaring op te doen. Je blik verruimen. Alles is mogelijk, niets is beperkt, er zijn geen grenzen, alles vormt samen een geheel. Die verbinding voelt als liefde en noemen we vrede. Zo is het ieder moment in het echt. Als jouw onverdeelde aandacht in het lichaam is, in het ervaren, in het nu (dus niet verbonden met de gedachten die altijd gaan over toen en straks) dan is vrede aanwezig en ervaarbaar. Het is al dat wij ten diepste verlangen. Ook als je niets met energie en meridianen hebt.

Praktische informatie

  • Do-in vraagt minimale fysieke inspanning van je
  • Cursus verkrijgbaar per Do-in yoga cursus online via mijnyogajuf.nl
  • Meer info: bel 06 42232437 (Monique de Vries) of klik op onderstaande knop.