Blog

18-02-2016

Jaren geleden stopte mijn moeder met het verzorgen van haar yogalessen. Ze kwam met het, voor haar, logische idee dat ik al haar yogagroepen wel kon overnemen. “Jij kan dat wel”, waren haar woorden. Zij zag dat maar ik zag het niet. Stel je nou eens voor dat ze mij voor het blok had gezet, dat ze mij zo voor de leeuwen had gegooid, wat was er dan van mij geworden? Nee, ik deed het op mijn eigen manier en startte een half jaar later aan de opleiding tot yogadocent om het vak te gaan leren. Vanmorgen besprak ik zo eens even ‘de loop der tijd’ met mijn partner. Het hele proces ‘yogadocent worden’ passeerde de revue. Wat een proces was dat, al met al! De voorzichtige eerste stapjes, de tranen, het enthousiasme, kleine oefengroepjes, weerstand, verzet, pijn en nog meer tranen, lessen vervangen en voor het eerst voor een grote groep zitten als docent, de overname van de yogaschool, examen doen en slagen, heel veel lessen verzorgen, willen stoppen en toch weer door. Ik voel een traantje van plezier en ontroering opkomen, wat een leerweg was me dat. En nu sta ik dan eindelijk wat steviger op de poten! Mij had je niet voor de leeuwen moeten gooien en ook niet voor het blok moeten zetten want dat had averechts gewerkt..ik was zeker gestopt! Net na afloop van dit leuke gesprek met mijn partner krijg ik een telefoontje van een yogi. Ze belt me met de volgende boodschap:”Voor jou is het allemaal heel makkelijk maar ik voel dat het nog gevoelig ligt en dat ik er niet makkelijk over kan praten, dat het nog vers is en dat het gevoelig ligt. Ik begrijp dit. Zo is het dus nu op dit moment, het klopt, voor mij is het allemaal zo makkelijk te begrijpen, het is helder en klaar als een klontje. Vaak vind ik het moeilijk om af te stemmen op de ontvanger en in te schatten wat ik wel en niet mag zeggen en benoemen (laat staan dat ik er grapjes over maak!). En zo sta ik als docent nu weer helemaal aan een nieuw begin van leren. Geen antwoorden geven maar vragen stellen en heel goed leren luisteren want dat vinden mensen fijn en daardoor voelen mensen zich veilig en geborgen. Niet alleen mensen trouwens maar ook het lichaam zit daar met smart op te wachten. Wij vragen zoveel van het lichaam en weigeren te luisteren naar de antwoorden. Het lichaam weet namelijk alle antwoorden op alle vragen en is de wijsheid zelf, we hoeven gewoon alleen maar te leren luisteren naar dit lichaam om veel wijzer te worden. Het lichaam, als tas van de ziel, boek zonder woorden, vertelt alleen maar over de weg terug naar het levenslicht. We hoeven alleen maar te leren de taal van het voelen te spreken. In mijn lessen is dat ook waar ik op navigeer; voelen en ervaren, leren en wijzer worden, groeien, beleven, doorleven en genieten. Vooral dat laatste is mijn drijfveer.

20-09-2015

Je gelukkig voelen.

Afgelopen week had ik een mooi gesprek met een dierbare vriendin. Tijdens het gesprek kwam steeds opnieuw naar voren hoezeer de geest in staat is om telkens benzine te zoeken om het vuur van zijn/haar waarheid weer op te laaien, het vuur van zijn/haar geloof en de overtuigingen. Het is een soort verslaving, onbewust en soms zelfs bewust, laat de geest weer zoeken naar hout om op het vuur te gooien. Voor je het weet laaien de emoties weer op en zodra je er met de volle aandacht deel van bent geworden en er geen afstand meer van te lijken kunnen nemen dan geef je het ook nog lucht (waar je aandacht is daar volgt de adem) en wordt reëel ervaren wat begonnen is als een gedachte (ontstaan uit het niets en dus niets). je maakt het helemaal echt, de geest maakt het echt.

Indien bekend is in je omgeving (en ook dit gaat soms onbewust!) dat jij als mens gevoelig bent voor verlangen naar brandstoffen zodat de geest je op het gebaande pad zal kunnen houden, dan loop je ook nog eens het risico slachtoffer te worden van manipulatie technieken van je omgeving. Als jij heetgebakerd bent dan lijkt de ander slachtoffer te zijn van jouw ‘heetgebakerd zijn’ en wast hij/zij de eigen handen (die de brandstof steeds opnieuw aanreiken) in onschuld. Soms dient het de ander om dit spel te spelen! Zo voedt niet alleen de geest de verslaving maar wordt deze ook nog eens in beeld gezet door de omgeving. Daar kun je aardig opgebrand van raken, van al die, naar het lijkt ware echte dingen, die eigenlijk ontstaan zijn uit gedachten (ontstaan vanuit het niets en dus niets) van jou of van een ander.

Kortom: vuur van de mind wil hout (de emotie in stand houden) en lucht (de emotie reëel maken).

Wat kreeg ik weer een mooi cadeau toen ik gister een mooi artikel onder ogen kreeg dat eigenlijk de tools weer gaf om praktisch mee te werken in het dagelijks leven. Ik draag het daarom ook graag weer over.

Matthieu Ricard, die het Parijse intellectuele leven 40 jaar geleden de rug toekeerde en verhuisde naar India om het boeddhisme te bestuderen. Hij is nu iemand die leeft dicht bij van de Dalai Lama, gerespecteerd als westerse godsdienstwetenschapper.

Zijn tips voor meditatie.

1. Stel je de geest voor als een spiegel. Beelden kunnen worden gereflecteerd in een glas maar geen van de beelden blijft. Gebruik deze techniek van de spiegel ook maar voor je gedachten, laat ze passeren, zie ze, maar laat ze ook weer gaan zoals ze kwamen, uit het niets.

2. het is niet mogelijk om gedachten te stoppen maar het centrum van je aandacht leggen in de adem en het geluid van de adem die binnenstroomt en weer naar buiten gaat dat kalmeert wel de geest, geeft helderheid in de geest. Controle krijgen over de geest gaat niet over het verminderen van vrijheid maar gaat over dat je niet de slaaf bent van gedachten. Het verleggen van je aandacht, in dit geval, gaat meer over leiding nemen over je schip als drijven in je boot en overgeleverd zijn aan de stroom van je gedachten.

3. Ben mindful – geef aandacht aan het meereizen met je adem en merk je dat gedachten je naar andere oorden brengen, breng dan het centrum van je aandacht weer terug naar de adem. Dit is wat ze bedoelen met mindfulness. Mindful zijn kun je ook toepassen op andere sensaties, bijvoorbeeld door te voelen of door aandacht te besteden aan de zintuigen. Het brengt je in het nu. Aanwezig zijn in het nu is meer aan te raden dan overgeleverd rond te drijven in de wereld van de gedachten over toen en straks.

4. Zodra je hier een beetje in beoefend raakt dan kun je verdiepen door kwaliteiten te cultiveren als vriendelijkheid of het leren voelen en omgaan met de energie van verschillende emoties. Iedereen voelt bij glimpen het gevoel van onvoorwaardelijke liefde maar meestal duurt het niet langer dan 15 seconden maar het is mogelijk vast te houden aan dit voelen van liefde door de meditatie techniek vaak te oefenen. Als je voelt dat het steeds vager voelbaar is dan kun je bewust doen herleven.

5. Net als bij het spelen van de piano , het beoefenen van het gevoel gedurende 20 minuten heeft een veel grotere impact dan het beoefenen van 20 seconden.

6. maak gebruik van meditatie om wat ruimte te winnen van negatieve emoties. Je kunt kijken naar een ervaring als een vuur dat brandt . Als je je bewust bent van de woede, dan ben je niet boos maar ben je bewust van je boosheid. Zich bewust zijn van angst is niet angstig zijn maar bewust zijn van angst. Door bewust te zijn van deze emoties, afstand te nemen en er naar kijken maar het niet zijn, gooi je niet meer olie op het vuur en zal de haard uiteindelijk doven. Doordat je er wel met je aandacht bent, volgt de adem naar dit gebied. Je geeft er lucht aan waardoor het nog sneller zal opbranden.
7. Herhaling reduceert spanningen en zorgt voor meer welzijn en het verandert de hersenen. Meditatie van twintig minuten geeft je een middel om te dealen met alles wat in de andere 23 uur en 40 minuten gebeurt.

Probeer oprecht te controleren , te onderzoeken,
Om in eigen ervaring te ontrafelen – het mechanisme van geluk en lijden.
Dit is de wetenschap van de geest.

06-09-2015

Natuurlijk antibioticum

De basisformule van deze krachtige tonic dateert uit het middeleeuwse Europa, dat wil zeggen, uit de tijd toen de mensen leden onder allerlei ziekten en epidemieën.
Deze reinigende tonic is eigenlijk een natuuurlijk antibioticum dat gram-positieve en gram-negatieve bacteriën doodt. Het heeft ook een krachtige antivirale en antischimmel formule, verbetert de bloedcirculatie en lymfestroom in alle delen van het lichaam. Deze plantaardige remedie is de beste keuze voor de strijd tegen candida.
Deze tonic heeft veel mensen geholpen om vele virale, bacteriële, parasitaire en schimmelinfecties te genezen.
Het kan vele chronische aandoeningen en ziekten genezen. Het zuivert het bloed. Deze formule heeft miljoenen mensen geholpen door de eeuwen heen om de meest dodelijke ziekten te bestrijden. Het geheim zit in de krachtige combinatie van hoogwaardige natuurlijke en verse ingrediënten!
Kortom, deze tonic is effectief bij de behandeling van alle ziekten, het versterkt het immuunsysteem, fungeert als antiviraal, antibacterieel, antischimmel en antiparasitaire geneesmiddel en is hier zeer succesvol in. Het helpt bij de meest ernstige infecties.
Het recept
U zult wellicht handschoenen willen dragen tijdens de voorbereiding, in het bijzonder bij het hanteren van hete pepers, omdat het moeilijk is de tintelingen uit handen te krijgen! Wees voorzichtig, de geur is erg sterk, en kan de sinussen direct stimuleren.
Ingrediënten:
– 700 ml appelazijn (altijd biologisch gebruiken)
– ¼ kopje fijngesneden knoflook
– ¼ kopje fijngesneden ui
– 2 verse pepers, de heetste je kunt vinden (wees voorzichtig met het reinigen – handschoenen dragen !!!)
– ¼ kopje geraspte gember
– 2 el geraspte mierikswortel
– 2 eetlepels kurkuma poeder of 2 stuks van kurkumawortel
voorbereiding:
1. Combineer alle ingrediënten in een kom, behalve de azijn.
2. Plaats het mengsel in een weckpot.
3. Giet er een beetje appelazijn bij en vul het tot de top. Het beste is wanneer 2/3 van de pot uit droge ingrediënten bestaat, en de rest is gevuld met azijn.
5. Goed sluiten en schudden.
6. Houd de pot op een koele en droge plaats voor 2 weken.
7. Meerdere keren per dag goed schudden.
8. Na 14 dagen, het mengsel goed uitpersen en zeef de vloeistof of tonic door een plastic zeef.
9. Voor betere resultaten doe er een gaasje overheen.
10. De massa goed uitknijpen zodat de tonic eruit vrij komt.
11. Gebruik de rest van het droge mengsel bij het koken.
Uw tonic is klaar voor gebruik. U hoeft deze niet in uw koelkast te bewaren. Het zal lang goed blijven.
Extra Tip: U kunt het ook gebruiken in de keuken, meng het met wat olijfolie en gebruik het als een salade dressing of in uw stoofschotels.
dosering:
Let op: De smaak is erg sterk en scherp!

Extra Tips:

Eet een schijfje sinaasappel, citroen of limoen nadat u de tonic heeft genomen om het brandende gevoel te verlichten.
Gorgelen en doorslikken.
Verdun het niet in het water omdat het het effect dan zal verminderen.
Neem 1 eetlepel elke dag om het immuunsysteem te versterken en te vechten tegen verkoudheid.
Verhoog de hoeveelheid elke dag tot u een dosis van 1 klein glas per dag (ter grootte van een likeur glas) heeft bereikt.
Als je strijd tegen een meer ernstige ziekte of infectie, neem 1 eetlepel van de tonic 5-6 keer per dag.
Het is veilig voor zwangere vrouwen en kinderen (gebruik kleine doses!), omdat de ingrediënten allemaal natuurlijk zijn en geen giftige stoffen bevatten.
Voordelen voor de gezondheid

Knoflook is een sterk antibioticum met een breed scala van voordelen voor de gezondheid. In tegenstelling tot chemische antibiotica die miljoenen vriendelijke bacteriën te doden die je lichaam wel nodig heeft, het enige doel is bacteriën en micro-organismen. Knoflook stimuleert en verhoogt het niveau van gezonde bacteriën. Het is een krachtig antischimmelmiddel en vernietigt elk antigeen, ziekteverwekker, en schadelijke ziekteverwekkende micro-organismen.

Ui dichtste verwant aan knoflook en heeft een soortgelijke maar mildere actie. Samen creëren ze een sterk duo.

Mierikswortel is een krachtig kruid, efficiënt voor sinussen en longen. Het opent sinus kanalen en verbetert de bloedsomloop, waar verkoudheid en griep meestal beginnen, de meeste artsen zijn het hierover eens.

Gember heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en het is een sterke circulatie stimulans.

Chili pepers zijn de meest krachtige circulatie stimulatoren. Ze sturen hun antibiotische eigenschappen waar dit het meest nodig is om ziekte(s) te bevechten.

Kurkuma is de meest perfecte specerij, reinigt infecties en vermindert de ontsteking. Blokkeerd de ontwikkeling van kanker, en voorkomt dementie. Het is vooral handig voor mensen die worstelen met pijn in de gewrichten.

Appelazijn – er moet iets heel gezond zijn aan het gebruik van appelazijn, omdat de vader van de geneeskunde, Hippocrates, al appelazijn gebruikte rond 400 voor Christus vanwege haar gezonde eigenschappen. Er wordt gezegd dat hij slechts twee remedies gebruikte: honing en appelazijn.
Apple cider azijn is gemaakt van verse en rijpe appelen die later worden gefermenteerd en door een streng proces gaan om het eindproduct te geven. Appelazijn bevat pectine, een vezel die slechte cholesterol vermindert en reguleert de bloeddruk.
Medische deskundigen zijn het erover eens dat mensen meer calcium nodig hebben als ze oud worden. Azijn helpt bij de extractie van calcium uit de voeding waarmee het wordt gemengd, wat helpt bij het proces om botsterkte te behouden. Kalium tekort veroorzaakt een verscheidenheid aan problemen, waaronder haaruitval, broze nagels en tanden, sinusitis, en een loopneus.
Apple cider azijn is rijk aan kalium. Studies hebben aangetoond dat kalium-deficiëntie resulteert in een trage groei. Al deze problemen kunnen worden vermeden als u appelazijn regelmatig gebruikt. Kalium verwijdert ook giftige afvalstoffen uit het lichaam.
Bèta-caroteen voorkomt schade veroorzaakt door vrije radicalen, en zorgt ervoor dat de huid stevig en jong blijft. Appelazijn is goed voor degenen die willen afvallen.
Het breekt vetten af wat een natuurlijk gewichtsverlies proces ondersteunt. Appelazijn bevat appelzuur, efficiënt in de strijd tegen schimmel- en bacteriële infecties. Dit zuur lost urinezuur afzettingen die zich vormen rond de gewrichten op, en verlicht daarmee pijn in de gewrichten. Opgelost urinezuur wordt later verwijderd uit het lichaam.
Er wordt aangenomen dat appelazijn nuttig is bij het behandelen van aandoeningen zoals constipatie, hoofdpijn, artritis, zwakke botten, indigestie, hoog cholesterolgehalte, diarree, eczeem, pijnlijke ogen, chronische vermoeidheid, milde voedselvergiftiging, haaruitval, hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, en vele andere gezondheidsproblemen.

De tonic is de beste combinatie van elk van deze aandoeningen te bestrijden. Bescherm uw gezondheid met behulp van natuurlijke antibiotica!

Bronnen:

http://www.healthyfoodhouse.com
http://organichealth.co

06-09-2015

Weerstand weg en weer wezenlijk zijn.

Afgelopen week kreeg ik midden in de nacht een spastische darm aanval. Zeer heftige pijnscheuten in de darm voelde ik. Het gebeurt mij vaker en meestal duurt het vijf tot tien minuten en daar na zakt het weer weg. Soms kan ik tijdens een aanval niet meer bewegen omdat het voelt alsof ik verscheur. Deze aanval was anders. Ik voelde dat mijn hand doof was. Ik trok mijn hand weg onder de buik vandaan. De hand was de oorzaak van de aanval, het had langere tijd tegen mijn darm gedrukt. Ik was niet bang, dit keer niet. Ik ging voelen, dook als het ware pijlsnel midden in de pijn. De pijn was weg en de darm weer zacht en ontspannen. Dit was een totaal nieuwe ervaring in mijn leven. Niet dralen en denken, to the point.

Het brengt mij tot de volgende oefening om allemaal eens te proberen.

Plaats de aandacht in het centrum van een pijn plek.
Neem waar hoe je er om heen draalt.
Dat dralen voelt als tasten aan een laag van spanning binnen in het lichaam, naar binnen getrokken spieren.

Plaats de aandacht in het centrum en ontdek de sensatie die je daar voelt en ervaart.
Geef jezelf de ruimte om deze energie te voelen en ervaren.
Vanuit aanwezigheid in deze ruimte verdwijnt verzet tegen de pijn per direct.
Vanuit aanwezig zijn daar is er alleen maar vrijheid en openheid, de energie van liefde.
Het centrum van pijn is liefde.
De pijn is gelijk weg.

De laag om de kern heen is de energie van angst, daar waar we maar dralen blijven.
Soms jaren en jaren.
Zodra je spanning voelt dan ben je met je al met aandacht in de energie van angst.
Angst is mentaal, angst is een hoofdzaak, een gedachte.
Spanning is angst overgeplaatst in het lichaam zodat het voelbaar is.

Het hoofd laat je denken dat jij je verzet tegen het voelen van een pijn.
Eigenlijk verzet jij je tegen het voelen van de kern van pijn en dat is liefde.
Eigenlijk verzet jij je en dat is de pijn en de spanning.
De laag van verzet is de werkelijke pijn en ook de reden dat je deze pijn ervaart.

Het geheim is dat zolang je blijft voelen, echt alleen maar voelen
Dan stopt het verzet vanzelf en kom je aan in de kern die liefde is.
Per direct is de pijn weg.

Stop met dralen in elke vorm, stop met draaien, dreutelen, teuten, treuzelen, aarzelen, talmen.
Stop met iets langzamer doen terwijl het sneller kan.
Kom, in plaats daarvan, direct naar de kern.
Alleen in de kern is er per direct de energie van liefde.
Daarbuiten is liefde onzuiverder door de invloed van angst.

Kortom
Ben nooit bang
Voel, voel, voel.

08-02-2015

Vandaag heb ik mogen ervaren en voelen hoe het is door een ‘gevoel’ te gaan en hoe het voelt er voorbij te zijn.

1) Iemand heeft een mening over mij.
2) Ik verdedig mij.
3) Ik weet dat iemand mij probeert te veranderen.
4) Ik weet dat ik een afweer (muur) heb tegen deze verandering en die steekt de kop op.
5) Ik verbind mijn aandacht naar binnen, ik nader de plek waar ik de afweer (spanning) voel.
6) Ik voel, ik tast af, ik neem waar hoe ik wegtrek naar gedachten en ik zie hoe ik weer terugkeer naar de spanning. Ik verwacht niets, heb geen hoop, ik voel het zoals het nu is, ik wil niets en ik vind niets. Ik aanschouw.
7)Er zijn beelden, heel veel door elkaar heen, wijzende vingers die zeggen “Jij bent niet goed.” Ik neem waar hoe ik wegtrek naar gedachten en ik zie hoe ik weer terugkeer naar de spanning. Ik verwacht niets, heb geen hoop, ik voel het zoals het nu is, ik wil niets en ik vind niets. Ik aanschouw.
8) Ik hoor woorden in mij die ik ontvang: Heb je regelmatig moeten aanhoren dat je niet goed bent?” Er rolt een traan over mijn wang. Nog een traan. Ik voel het gebied waar mijn lever zit. Ik voel verkramping. Ik voel boosheid. Ik hoor woorden:”Waarom ben ik niet goed?”
9)Ik voel mijn middenrif verkrampen. Ik voel schokken op die plek net onder de onderste ribben. Ik hoor woorden:”Ik ben niet goed.” Het voelt alsof wie ik wezenlijk ben wordt afgeknepen van wie ik ben geworden. Er is een afstand tussen. Ik hoor woorden:”Wie ben ik geworden?”
10)Ik ga in de doffe pijn in mijn kuit. Beelden. De volgeplakte wezenlijke ik met op de huid rapporten, diploma’s, testuitslagen, ziekenhuisuitslagen, doktersuitslagen, uitkomsten van onderzoeken, CITO toets, eindgesprekken, wijzende vingers, blikken en blijken van onderwaardering.
11)Er rolt een traan over mijn wang. Ik ga in de pijn die ik voel in mijn middenrif. “Waarom ben ik niet goed zoals ik ben?” Ik blijf voelen. Het gevoel wordt duidelijker, te benoemen als kramp, pijn, het grijpt naar de keel. Het zakt traag weg.
12)Woorden. “Ik kijk naar mijzelf met andere ogen, ik kan mij werkelijk niet bedenken waarom ik niet goed zou zijn, wezenlijk, ver voordat er verwachtingen op mij werden geplakt en oordelen over mij werden gegeven waardoor ik ging proberen anders te worden met alle gevolgen van dien. En nu ik ogenschijnlijk anders ben geworden (goed, in de ogen van..) verdedig ik met huid en haar wie ik nu ben en dat ik goed ben zoals ik ben. Ik ben goed. Maar dat is de ‘ik’, ‘ik’ ben de verwachting/ voorspelling van anderen geworden.
Als ik ga onderzoeken en voelen dan is de deur open naar wezenlijk zijn en daar heb ik alleen maar prachtige gevoelens voor en er is een lach op mijn gezicht, ontroering voelbaar.
13)Ik ga opnieuw terug naar 1. Ik hoor de mening opnieuw. Ik hoor hoe een muur zegt:”Jij bent niet goed.” Ik kijk naar de muur en plots weet ik:”Je hebt geen idee hoeveel schade je aanricht, keer op keer, op de aardse mens die je als muur denkt te beschermen? Als muur tegen een ander zegt:”Jij bent niet goed”, dan zegt muur tegen de eigen wezenlijke mens:”Jij bent niet goed.” Je geeft jezelf een dreun, keer op keer. Het is muur (geworden persoonlijkheid) die dat doet. Het is maar een muur, het is geworden, het is niet echt. Achter die muur, zijn wij allen gelijk.Die achter de muur, zou nooit een mening hebben.

Namaste.

14-10-2014

Vergelijk leren yogaën gerust met leren skiën.

Na afloop van de yogales heb ik een mooi gesprek met twee Yogi’s. Het gesprek heeft als onderwerp dat zoveel mensen stoppen direct na hun eerste proefles en we probeerden te achterhalen hoe dat komt.

“Eigenlijk is het wel een heel goed vergelijk, sprak de wijze Yogi, het is net als met skiën.”

Ik ben op slag verliefd op deze prachtige metafoor, ik snap precies wat ze bedoelt.

Iedereen die al eens op ski vakantie is geweest, zal zich herkennen in het volgende verhaal:

In eerste instantie zag ik vreselijk op tegen die eerste keer. Meer dan 1000 kilometer reizen voor een week in de kou. Hoe haal ik het in mijn hoofd en waar begin ik aan. Iedereen die ervaring heeft, zegt me dat het fantastisch is. Ik weet het niet en ik kan het me niet voorstellen. Aangekomen in het ski dorp huur ik alle materialen en wandel ik in skipak en equipement voor het eerst richting de skilift. Iedereen kan gewoon zien natuurlijk dat ik onervaren ben en daar baal ik zo verschrikkelijk van. Ik doe mijn stinkende best om in snel tempo de (ski) houding van de mensen om mij heen te spiegelen. Ik val door de mand als ik even later aankom op mijn babypiste en mijn super knappe en getalenteerde   skimeester de hand schud.

De eerste dag voel ik me een echte beginneling en ik snap werkelijk niet wat mensen aan skiën vinden. Als ik na een lange dag thuiskom ben ik gebroken. Niet van het zware omhoog stappen maar vooral vanwege alle gedachten die mij de hele dag parten speelden. Ik word mij bewust dat ik een lange weg te gaan heb. Ik zie met eigen ogen vanaf de witte piste dat het eindresultaat best een lekker gevoel zou kunnen geven maar ik overzie ook dat ik daar deze week niet komen ga. Dus waarom zou ik doorgaan?

Dag drie kan ik nauwelijks meer lopen als ik mijn bed uit kom. Het moet gezegd, bij de skilift ben ik al net als de rest en val ik niet meer op. Ik heb zelfs een nieuwe liefde opgedaan, eentje die het skiën goed beheerst. Ik ben al een beetje boven geweest, de blauwe piste. Ik maak bochten en banen van ongeveer 50 meter zonder te vallen. Ik heb overal pijn en ik denk dat het door het skiën komt. Het komt in werkelijkheid omdat ik bang ben, serieus ben en omdat ik indruk wil maken op mijn verse liefde.

Dag vier bereik ik de top (van mijn berg), vandaag ga ik van de groene piste. De hemel is blauw, het zonnetje straalt en ik heb kort ervoor een half uur in de stoeltjes lift gezeten. Ik zie een nieuwe wereld aan mijn oog voorbij gaan. Als ik omhoog kijk naar de allerhoogste berg zie ik twee stipjes rood in de verte in een mooi tempo omlaag komen. Het zijn mijn bonus vader en mijn bonus zus! Ze wedeln synchroon achter elkaar aan door de verse en ongerepte sneeuw. Ik huil van geluk, wat mooi en wat knap en wat moet het heerlijk zijn om te zijn waar zij verblijven. Ik steek maar eens een sigaretje op en leun wat op mijn stokken. Nou daar gaat hij dan, op naar de start van de groene piste. Op hoop van zegen.

Dag zeven, de laatste dag alweer! Met mijn bruine face die schitterend past bij mijn glanzende ogen stap ik heel vroeg in de ochtend met mijn lief de lift in. We zoenen een half uur terwijl de zon ons de zegen geeft. Het is stil, deze stilte is een totaal nieuwe ervaring en ik kan mijn geluk niet op. In de armen van mijn ski god adem ik met volle teugen en aanschouw ik de wereld die onder mij ligt. Wat is het toch prachtig op deze aarde. Even later gaan we samen als twee stipjes blauw bijna (ha ha ha) synchroon van (jawel) rood. Ik geniet met open hart en ben verliefd op het leven, ik voel mij intens gelukkig en in een roes kom ik beneden. Ik weet niet meer van ophouden en ben niet meer te stoppen.

Het klopt waar iedereen mij al voor waarschuwde. Dit is zo leuk dat ik het eigenlijk nog wel een keer wil ervaren. Ik heb het helemaal niet koud gehad. Als je het kunstje snapt en beheerst dan ervaar je de grootst mogelijke mate van vrijheid die er is zolang je hier op aarde woont. Dit gevoel, dat wil ik vasthouden voor de rest van mijn leven. Vrijheid, pure vrijheid.

Tegenwoordig doe ik aan yoga en zelfs yoga in het dagelijks leven. De stilte hoor ik nu in de zaal als ik mediteer. De volle adem beleven, het gevoel van ruimte hebben, de ontspanning en het gevoel van vrijheid en geluk ervaar ik in iedere yogahouding. Zijn met gelijkgestemden, vrede en liefde voelen, met mijzelf als soulmate in de lift omhoog en toch de verbinding met moeder aarde voelen.

Dank yogi voor het aanreiken van deze prachtige metafoor! Moge het aankomen bij hen die voor het eerst naar  yoga komen.

Namaste!

17-09-2014

Wees je zelf, je kunt ook niet anders.

Wees je zelf, je kunt toch niet anders.

Ben wie je bent, puur met een lekker laagje persoonlijkheid en

gedragspatroon er omheen geweven.

 

Ben.

Ik ben

Ik ben er

Ik ben een kind van deze aarde

Ik ben geboren onder de zon, onder de maan en onder de sterren

Door mijn plek hier heb ik een persoonlijkheid ontwikkeld

Daaronder blijf ik altijd wie ik ben

Ik ben wie ik in mijn diepste wezen ben

Ik heb mij bedekt met uiterlijke schijn

Mijn heilig hart gaat uit naar alles en iedereen

Mijn uiterlijke schijn houdt hier en daar iemand tegen

Mijn gedachten zijn voedsel voor mijn schijnvertoning

Ik vraag mijn hart mij te voeden met liefdevolle gedachten

Dan ben ik er, kind van deze aarde, vanuit mijn essentie

Zie ik helder hoe de mensen die mij omringen ook essentie zijn

Net als mij zijn bedekt met laagjes om zich te beschermen

Onze groeitijd is deel van de natuur

Groei is een gevolg van samenwerking tussen alle delen

Ik ben wie ik ben, ik ben onderweg

Soms natuurlijk, soms onnatuurlijk

Als ik door mijn hart kijk

Dan ben ik net als jij

Namaste

16-09-2014

Bescherming tegen onzuiverheid, krachtstok en yoga

Bescherming / krachtstok en yoga

Als ik vol ben geraakt in de loop der tijd met onzuiverheid, als ik vermoeid ben, als ik geen weerstand meer kan bieden aan onzuiverheid , als ik op ben en leeg, als ik verdrietig ben en down, als ik het even allemaal niet meer zie zitten, als ik het geloof in mij heb verloren. Dan is er altijd een uitweg.

Ik zoek een vriend en laat mij dragen door vriendschap. Ik zoek er een schouder om op uit te huilen, een oor dat luistert naar mijn verwarde woorden, een hand die even aait over mijn haar (zevende chakra), ogen die door mijn onzuiverheid mijn ware essentie reflecteren.

Ik neem de tijd. Uit ervaring weet ik nu ongeveer wel hoe lang deze periode duurt. In de loop der jaren ben ik de stemmingen gaan documenteren. Eerst duurde het wel weken of maanden, vandaag de dag duurt het hooguit een week. Het gaat voorbij!

Ik breng mijn handpalmen tegen elkaar aan en plaats mijn handen voor mijn hart. Ik maak contact met met hart, ik voel mijn hart. Als ik mij weer volledig bewust ben dat ik een hart heb dan weet ik weer dat ik aangekomen ben bij mijn zuivere en eerlijke frequentie. Soms duurt het wel even voordat ik het echt voel, voordat ik echt contact heb.

Ik spreek hardop tegen mijzelf:”Zuiver mij van invloeden die niet bij mij horen. Zuiver mij van energie die hechting heeft gevonden in mij maar waar ik somber en depressief van ben geraakt. Laat mij maar een glas water zijn, zuiver van de bron, water dat door kan stromen en waar niets aanraakpunten vindt, vloeibaar stromend en kristalhelder, zuiver water. Omring mij met een helder licht, zo zuiver en oogverblindend dat elke vorm van energie die niet is van gelijke zuiverheid wordt gereflecteerd terug naar de zender. Laat mij energie aantrekken die mij aanvult in mijn zuiverheid. Moge het allerbeste uit mij komen en uit mij groeien. Mijn essentie, laat mijn essentie en mijn kern zichtbaar worden.”

Ik breng mijn armen door de ruimte omhoog en van daaruit maak ik een grote cirkel om mijn heen met mijn armen en mijn handen. Ik beweeg mijn armen zijwaarts door de ruimte, buig dan totdat ik mijn voeten raak met mijn handen. Ik breng het witte zuivere licht zo om mij heen om mij te beschermen. Ik beweeg weer terug omhoog op dezelfde manier, nu neem ik een licht groen aards licht mee omhoog dat mij voedt met gronding en natuurlijke wijsheid.

Ik ga liggen op de aarde. Zo zuiver ik mijzelf. Ik spreek hardop:”Ik ben zo welkom hier op aarde. Aarde is mijn moeder die onvoorwaardelijk van mij houdt en al weet sinds mijn geboorte dat ze me lief heeft, dat ze mij altijd zal dragen, dat ze engelen geduld met me zal moeten hebben maar dat de dag komt…de dag komt!”

Ik zie de zon en weet weer dat ik de afstemming heb gemaakt met zuivere liefdevolle warme energie. Ik voel dat ik alweer smelt van liefde. Dat ik zuiver ben! Dit ben ik. Namaste zon!

Ik mediteer liggend op mijn rug. Tijdens de meditatie volg ik alleen maar de reis die mijn adem maakt door mijn lichaam. Ik leef! Ik adem dus ik leef! De adem brengt me bij mijn lichaam. Ik luister naar waar mijn adem mij brengt. Ik ontvang de signalen van mijn lichaam. Ik blijf daar waar ik iets voel. Ik onderzoek dus ik haak niet aan. Ik hecht me niet aan wat ik voel, ik ga niet mee in de emoties, last, pijn. Ik ben er gewoon, ik zie het gewoon, met engelen geduld en als een liefdevolle moeder en een goede vriend draag ik mijzelf. Ik draag mijzelf. Is dat niet waar het allemaal omgaat? Ik kan mijzelf (ver)dragen. Het wordt stiller.

Vreugde, vandaag ga ik iets doen waar ik echt tot in mijn tenen blij van wordt!

9 november 2014 organiseren we een mooie dag in yogaschool Andante: We gaan een krachtstok maken volgens Sjamanistisch ritueel.

Ik kan het..mijzelf (ver)dragen en het beste uit mijzelf laten komen.

Namaste,

mijn ziel herkent jouw ziel

07-09-2014

Het tweede chakra, bestand zijn tegen verandering.

Het tweede chakra

Svadistana:

Sva (de eigen essentiële aard), swad (zoet), stahna (verblijfplaats). Met andere woorden je eigen zoete thuis. Denk maar aan het sprookje van Hans en Grietje.
Het tweede chakra, het navel chakra, is het gevoelscentrum. Het chakra dat functioneert als een antenne, dat informatie oppikt met betrekking tot overeenstemming (aantrekkingskracht en afkeer). Dit centrum is ontvangend: het ontvangt indrukken, gevoelsstromen, stemmingen. Het is ook het centrum van waaruit je op emotioneel niveau verbindt met anderen, de plaats waarin je laat raken door de ander en waar je anderen raakt. Je buik is een groot ontvangstcentrum van emotionele energieën. Daarom een vrouwelijk chakra, dat wil zeggen een chakra waarin de vrouwelijke energiestroom overheerst. Balans is er als je op een gezonde manier ontvangt en aan anderen geeft.
De energie die zetelt in het gebied van de Svadistana heet ‘apana’.
Svadistana, element is water, energievorm is vloeibaar, gevoelstoestand zijn (krokodillen)tranen, kleur oranje.

Levenskracht en levenslust: energetisch “ja” en “nee”.

Polariteit; aantrekkingskracht en afstoting.

Beweging ligt ten grondslag aan alle energie, materie en bewustzijn; niets staat stil.

Beweging verloopt vloeiend als er sprake is van vreugde, beweging stagneert als er sprake is van schuldgevoelens, frustratie, niet kunnen omgaan met onzekerheden in het leven, bezitterig zijn, aanhankelijk zijn.

Beweging ontstaat als er basisvertrouwen (zelfvertrouwen) is en als er sprake is van loslaten van het eigen perspectief.
Kortom het accepteren van verandering en het kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie. Dit kan alleen maar als je je veilig voelt.

 

Basisvertrouwen

Moeder aarde heeft een boodschap. Ik ben als een grote ronde cirkel om jou heen, altijd om jou heen. Jij woont in mij, jij bent het midden van mij, jij woont in het midden van mij als moeder aarde. Ik ben altijd om jou heen. Ik houd jou warm, ongeacht waar je bent, wat je bent, hoe je bent, wie je bent, draag ik jou. Ik ben jou kleren, ik ben jou buik, ik ben jou zon, ik ben jou regen, ik ben jou verkoeling, ik ben jou dierbaar, ik ben jou huisdier, ik ben alles naar waar jij ooit naar hebt verlangt en waar jij ooit naar zal verlangen, ben ik moeder aarde voor jou aanwezig geweest en nu altijd bewust aanwezig voor jou. Jij mens, jij wezen, ik draag je, ik omarm je, zo welkom ben je. Je hoeft nooit meer bang te zijn want ik draag je met mijn volledig liefdevol wezen. Ik ben altijd dichtbij, rust in mijn hart, rust in mijn handen, rust in mijn buik. Voel je verwarmd, gevoed, gedragen en gekleed.
Vrijdag 15 november 2013, Wezens van het licht, Ranjana Hubach. Voor informatie zie www.ranjana.nl

 

 

Loslaten

Loslaten is niet ophouden met liefhebben. het is erkennen dat ik het niet voor een ander kan doen.
Loslaten is niet mijzelf afsluiten, het is realiseren dat ik een ander niet kan beheersen.

Loslaten is niet iets mogelijk maken, maar toestaan dat de dingen gaan zoals ze gaan.

Loslaten is niet vechten tegen machteloosheid, maar accepteren dat de uitkomst zich niet dwingen laat.

Loslaten is niet een ander willen veranderen of verwijten maken, maar het beste ervan willen maken voor mijzelf.

Loslaten is niet zorgen voor, maar geven om de ander.

Loslaten is niet uit handen nemen, maar ondersteunen.

Loslaten is niet oordelen, maar toestaan dat de ander ook maar gewoon een mens is.

Loslaten is niet de uitkomst regelen, maar accepteren dat de ander zijn eigen weg gaat.

Loslaten is niet beschermen, maar toegeven dat de ander zijn eigen realiteit onder ogen ziet.

Loslaten is inzien dat de ander zich niet laat controleren, dat ik alleen kan streven naar degene die ik droom te zijn.

Loslaten is minder bang zijn en meer lief hebben.

(auteur onbekend maar heel erg mooi omschreven.)

 

 

 

Het watermudra bevordert de vochtbalans in lichaam.

Watermudra:

Neem plaats in de meditatiehouding. Laat de handen met de palmen omhoog rusten op de dijbenen rusten. Druk bij beide handen de toppen van pink en duim tegen elkaar en ontspan de andere vingers. “Ik accepteer de stroom van het leven volledig, ik accepteer het waarnemen en voelen van weerstand tegen deze stroom, ik ben dankbaar voor elke beproeving van het leven zelf.

yogahoudingen:

Vlinder houdingen

Bekken kanteling

Kat houdingen

Heup houdingen

Gebedsknielhouding

Kiep houdingen

Maangroet

Brughouding

05-09-2014

Ongemak in de meditatiehouding.

 

Wat zegt dat je in hele lotus het beste resultaat bereikt?

Volgens de Indiase filosofie, zoals beschreven in de Veda’s door de zogenaamde zieners (kennis door directe waarneming in zuiver bewustzijn) ben je alleen in staat om helder bewust te zijn voor langere tijd in een staat van lotushouding. In de cultuur en in de periode waarin deze filosofie is beschreven, is alles afgestemd geweest op dit ‘ware weten’. Ook nu nog wordt in India yoga onderwezen in het kleuter en basisonderwijs. Ik heb in 2011 zo’n school in India bezocht en met eigen ogen gezien hoe dat daar gaat. De juf slaat een traag ritme op de trom, de kinderen zitten met de billen op de grond in het zand. Bij elke slag veranderen de kinderen van houding, moeiteloos en met een hele grote glimlach. Voor hun is het een koud kunstje. De hele yoga filosofie is voor hun een koud kunstje, ze leven het dagelijks. Yoga is hun leven. Maar de vraag blijft steeds: Wie ben jij op dit moment? Hoe ervaar jij de zithouding op dit moment? Wat geeft je lichaam voor signalen?

 

 

Je kunt altijd kiezen!

In de meditatiehouding gebeurt het nog wel eens dat de bloedtoevoer naar de ledematen en dus ook naar de zenuwen wordt afgekneld. Afgeknelde zenuwen kunnen geen signalen meer doorgeven aan de hersenen. Ons lichaam is zo gemaakt dat het lichaam zelf dan nog een soort noodtoestand creëert. Het lichaamsdeel zelf gaat tintelen. Dit tintelen is een poging van het lichaam om te waarschuwen dat er iets is afgekneld. Kortom je lichaam maakt je erop attent dat zich ergens een probleem ontwikkelt. Jij kunt daarna kiezen om een andere houding aan te nemen of om iets te gaan verzitten. Geen ongemak dus maar juist een gemakkelijke manier van samenwerking tussen lichaam en geest.

Yogahoudingen kunnen je helpen!

Afknelling van aderen en zenuwen kan een gevolg zijn van spierspanning in de onderrug. Dit kan het gevolg zijn van een minder flexibel bekken. Tijdens de yogales wordt er dan ook veel aandacht besteed aan houdingen gericht op het flexibeler maken van het bekkengebied. Het is zinvoller om houdingen te doen gericht op een flexibel bekken dan om jezelf in de meditatiehouding te forceren. Tevens is het mogelijk dat het heupgebied erg veel spanning met zich meedraagt en/of de knie gewrichten en/of de enkelgewrichten. Yoga kent houdingen voor het flexibel maken van deze gewrichten. Ook hier geldt weer Het is zinvoller om houdingen te doen gericht op flexibele gewrichten dan om jezelf in de meditatiehouding te forceren. Rekening houden met jezelf helpt altijd! Natuurlijk zal het verhaal uit de overlevering kloppen. Volgens de Indiase filosofie, zoals beschreven in de Veda’s door de zogenaamde zieners (kennis door directe waarneming in zuiver bewustzijn) ben je alleen in staat om helder bewust te zijn voor langere tijd in een staat van lotushouding. Als ik zelf echter ga zitten in de lotushouding dan ben ik mij bewust van mijn lijden. Wat ik voor mijzelf kan betekenen is houdingen doen om flexibeler te worden, mij verdiepen in de filosofie van de yoga omdat ik daar geen weerstand tegen ervaar in mijn dagelijks leven en tot die tijd zo gaan zitten mediteren dat ik in vreugde met mijzelf ben.

Hoe kun je gaan zitten?

Kleermakerszit:

De kleermakerszit wordt ook wel eens de lotus houding genoemd. Echter de kleermakerszit is met de voeten onder de dijen en de lotushouding is met de voeten op het bovenbeen. Het is mogelijk om de voorste voet een beetje te verschuiven tot het voor het andere onderbeen komt te liggen. Op deze manier zit je meer met het gewicht verdeeld over twee zitbotten. Ga zo zitten dat de benen kunnen rusten en in overgave zijn met de grond. Voel de twee zitbotten op je zitkussen. Bewust van je basis (je rustende benen), je kracht (een juist opgebouwde ruggengraat), je rechtheid (lijn tussen hoogste punt hoofd en je perineum), je zachtheid (alle delen van je lichaam rusten op elkaar en daardoor is minimale spierspanning nodig). Je kan beide benen van tijd tot tijd wisselen van positie als dat nodig is.

Birmaanse zithouding:

Zittend op een kussen, plaats je de rechtervoet dicht tegen het zitkussen aan. Plaats de linkervoet tegen de andere voet aan. De benen liggen nu voor elkaar. Ga zo zitten dat de benen kunnen rusten en in overgave zijn met de grond. Voel de twee zitbotten op je zitkussen. Bewust van je basis (je rustende benen), je kracht (een juist opgebouwde ruggengraat), je rechtheid (lijn tussen hoogste punt hoofd en je perineum), je zachtheid (alle delen van je lichaam rusten op elkaar en daardoor is minimale spierspanning nodig). Je kan beide benen van tijd tot tijd wisselen van positie als dat nodig is. Mediteren op een bankje: Een ander hulpmiddel bij het mediteren is een meditatiebankje. Hierdoor kun je geknield mediteren met een rechte rug. Het bankje wordt ter hoogte van je hielen geplaatst. Eventueel plaats je een dun dekentje onder de wreef.

Mediteren op een stoel:

Een ander hulpmiddel bij het mediteren is een stoel. Hierdoor kun je mediteren met een rechte rug terwijl je benen volledig kunnen rusten en ook helemaal ondersteund worden.. Halve lotus: zittend op een kussen, plaats je de rechtervoet voet op de linkerdij (de voetzool wijst naar de lucht. De linkervoet plaats je halverwege de onderkant van de rechterdij. Het is mogelijk om de bovenste voet een beetje te verschuiven. Ga zo zitten dat de benen kunnen rusten en in overgave zijn met de grond. Voel de twee zitbotten op je zitkussen. Bewust van je basis (je rustende benen), je kracht (een juist opgebouwde ruggengraat), je rechtheid (lijn tussen hoogste punt hoofd en je perineum), je zachtheid (alle delen van je lichaam rusten op elkaar en daardoor is minimale spierspanning nodig). Je kan beide benen van tijd tot tijd wisselen van positie als dat nodig is.

Lotushouding:

Zittend op een kussen, plaats je de rechtervoet voet op de linkerdij en de linkervoet op de rechter dij. De voetzolen wijzen naar de lucht. Eventueel kunnen de voetzolen richting de romp wijzen. Ook is het mogelijk om de voeten wat meer richting de knie te plaatsen. Ga zo zitten dat de benen kunnen rusten en in overgave zijn met de grond. Voel de twee zitbotten op je zitkussen. Bewust van je basis (je rustende benen), je kracht (een juist opgebouwde ruggengraat), je rechtheid (lijn tussen hoogste punt hoofd en je perineum), je zachtheid (alle delen van je lichaam rusten op elkaar en daardoor is minimale spierspanning nodig). Je kan beide benen van tijd tot tijd wisselen van positie als dat nodig is.